Pressmeddelande -
Barnrättsorganisationen Maskrosbarn vill engagera fler – öppnar 90-konto
Barnrättsorganisationen Maskrosbarn öppnar ett 90-konto för att kunna engagera fler människor i sitt arbete för barns rätt till sin barndom. Förhoppningen är att en ytterligare garant ska ge mer pengar och förutsättningar att bland annat skapa fler fysiska mötesplatser som ger barn från svåra familjeförhållanden en chans till stöd och möjligheten att lära känna andra i samma situation.
– Idag har en halv miljon barn i Sverige minst en förälder med ett missbruk, psykisk sjukdom eller som utsätter dem för våld, och så har det sett ut under en längre tid. Men vi ser att vårt arbete gör skillnad för barnens mående här och nu och deras framtidsutsikter och därför vill vi nu se till att fler nås av våra stöd, säger Marlene Lundli, kommunikationsansvarig på Maskrosbarn.
Maskrosbarn har arbetat med barn som mår dåligt på grund av sina föräldrars mående sedan barnrättsorganisationen grundades som ett projektarbete av två gymnasister 2005. Ambitionen var att ge ungdomar mellan 13 och 19 år som levde i utsatta familjeförhållanden det stöd som de ansåg att samhället inte erbjöd och initiativet visade sig snabbt vara väldigt uppskattat. Idag arbetar ca 180 personer inom organisationen som numera är uppdelad i två verksamhetsområden – stödverksamhet och påverkansarbete.
– Under förra året utbildade vi och föreläste för nära 17 000 personer som jobbar med barn inom skola, socialtjänster och myndigheter. Det arbetet handlar bland annat om att utbilda vuxna som jobbar nära barn i hur man kan identifiera barn som far illa, hur de utifrån sin yrkesroll kan stötta på bästa sätt och hur de kan göra barn mer delaktiga i myndighetsprocesser, säger Marlene Lundli och fortsätter:
– För ungdomarna har vi både digitalt stöd i form av kuratorer online och en chatt, där barnen kan vara anonyma men vi har också tre populära ungdomsgårdar, fysiska kuratorer och coacher samt läger och barnombud.
Vill erbjuda fler fysiska mötesplatser
Idag har Maskrosbarn samarbeten med socialtjänsten i över 50 kommuner i hela Sverige och egna fysiska verksamheter i Stockholm, Göteborg och Malmö. Under 2021 stöttade barnrättsorganisationen barn vid nästan 3 700 tillfällen. I de flesta fall pågår stödet under flera år där resultatet kontinuerligt mäts och följs upp. Insatserna har varit lyckade –
efter ett år i våra långsiktiga stöd skattar barnen sig själva 22 procent högre inom målsättningen ”att skapa en egen identitet, skild från föräldrarnas och rollen i familjen” – en viktig pusselbit i det egna måendet. Framgångarna har bidragit till att barnrättsorganisationen vill erbjuda fysiskt stöd till fler ungdomar och nyligen öppnades ett 90-konto för att utöka insamlingsarbetet och kunna finansiera satsningen.
– Genom våra digitala kanaler kan vi nå ungdomar över hela Sverige, men vi märker att det fysiska stödet är ovärderligt och det stöd barnen kan få från sin kommun varierar tyvärr kraftigt beroende på var de bor. Så länge det ser ut så ser vi ett stort behov av att öppna på fler platser – och det är bland annat därför som vi nu väljer att öppna ett 90-konto, säger Marlene Lundli innan hon avslutar:
– Ett 90-konto är en trygghet för många som vill skänka pengar och vi tror att det är bra läge för oss nu när vi växlar upp vårt arbete med insamling för att kunna omvandla engagemanget som många känner för Maskrosbarn till faktiska bidrag till verksamheten.
Svensk Insamlingskontroll följer upp att insamlade pengar används på rätt sätt
Varje år ska organisationer med 90-konto skicka in sina räkenskapshandlingar till Svensk Insamlingskontroll som följer upp att de insamlade pengarna går till rätt saker. Minst 75 procent av de totala intäkterna ska gå till ändamålet och högst 25 procent får gå till kostnader för insamling och administration. En årsredovisning ska upprättas som ska granskas av en auktoriserad revisor. I förvaltningsberättelsen ska det tydligt beskrivas hur organisationen har arbetat med sitt ändamål, vilka resultat som har uppnåtts och vilken effekt de har haft.
Läs mer på www.insamlingskontroll.se
För frågor kontakta:
Lena Hörnblad, 08-783 80 61 lh@insamlingskontroll.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Svensk Insamlingskontroll är en ideell förening som beviljar 90-konton till organisationer som bedriver offentlig insamling och som uppfyller högt ställda krav. Svensk Insamlingskontroll har över 75 års erfarenhet av att kontrollera insamlingsorganisationer med 90-konto. Huvudmän är LO, SACO, TCO och Svenskt Näringsliv.