Pressmeddelande -
Ekologiska Lantbrukarna öppnar 90-konto – ”ska bidra till att vända trenden”
Sedan 80-talet har det ekologiska jordbruket i Sverige vuxit kraftigt och utvecklingen har använts som en inspirationskälla i andra länder, men under de senaste åren har kriser och prispress gjort det svårare för svenska lantbrukare att framgångsrikt ställa om sina verksamheter. Den ideella föreningen Ekologiska Lantbrukarna i Sverige vill vända trenden och öppnar nu ett 90-konto för att stärka verksamheten.
I många år har andra länder blickat mot Sverige för att hitta framgångsexempel för omställningen från konventionellt till ekologiskt jordbruk. Här har en relativt sett stor del av lantbruken drivits ekologiskt i decennier. Ekologiska lantbrukarna grundades 1985 och företräder idag drygt 2 500 lantbrukare i 19 distrikt över hela Sverige. Distrikten drivs av sammantaget 140 förtroendevalda medlemmar som hanterar lokala frågor och samordnar arbetet tillsammans med ett centralt kansli. Ambitionen är att genom olika initiativ utveckla det ekologiska jordbruket i Sverige och inspirera fler till att bli en del av den ekologiska rörelsen.
– På lång sikt vill vi att så många svenska jordbruk som möjligt ska drivas utan att kompromissa med klimatet eller den biologiska mångfalden. Idag är Sverige ett av länderna som har kommit allra längst i den här frågan. Nära 40 procent av alla inköp i offentlig sektor och drygt 8 procent i dagligvarubutiker är ekologiska, vilket har möjliggjort att närmare en femtedel av jordbruksmarken i Sverige är ekologiskt certifierad. Ekologisk produktion bidrar på ett betydande sätt till våra miljömål likväl som stärkt lokal ekonomi och är något som vi ska vara stolta över, men det finns samtidigt mycket kvar att göra, säger Sofia Emilsson, verksamhetsledare på Ekologiska Lantbrukarna, och fortsätter:
– Genom att driva politisk opinion, främja kunskapsutveckling och erbjuda en arena för nätverkande försöker vi ständigt flytta fram positionerna. Detta både för att göra det lättare för fler att ställa om och för att fortsätta utveckla den ekologiska produktionen att bli än mer hållbar och cirkulär. I många år har allting gått framåt, men nu har vi haft en period med motgångar som vi försöker överkomma.
”90-kontot är en trovärdighetsstämpel”
Under de senaste åren har livsmedelsbutiker i Sverige minskat sitt utbud och marknadsföring av ekologisk mat, vilket i kombination med flera parallella trender och omvärldshändelser har lett till minskad försäljning. Utvecklingen har tvingat flera svenska jordbruk att gå tillbaka till konventionell verksamhet för att kunna konkurrera samtidigt som det har blivit mycket svårare för fler bönder att ställa om. För att vända den negativa utvecklingen vill Ekologiska lantbrukarna arbeta närmare svenska handeln och branschorganisationer, samt intensifiera sitt politiska påverkansarbete. Som en del i satsningen öppnar organisationen ett 90-konto för att erbjuda fler möjligheten att bidra med ekonomiska medel till omställningen.
– De renodlade eko-organisationerna i Sverige är få och resurssvaga, särskilt i jämförelse med de starka ekonomiska intressen som verkar för en fortsatt insatsmedelsintensiv jordbruksutveckling. Samtidigt vet vi att en stor del av befolkningen värdesätter det svenska ekologiska lantbruket och vill bidra mer än bara som konsument eller med sin röstsedeln. Vi tror att 90-kontot är ett effektivt sätt att engagera fler i att vända de senaste årens trend, säger Sofia Emilsson innan hon avslutar:
– Vi är väldigt glada över att få den trovärdighetstämpel som kommer med kontot. För oss ligger 90-kontot ganska nära det ekologiska tänket och vi tycker att det är jättebra att Svensk Insamlingskontroll granskar all redovisning. Precis som våra ekologiska bönder välkomnar vi seriösa kontroller och vill gärna arbeta så transparent som möjligt.
För frågor kontakta:
Lena Hörnblad, 08-783 80 61, lh@insamlingskontroll.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Svensk Insamlingskontroll är en ideell förening som beviljar 90-konton till organisationer som bedriver offentlig insamling och som uppfyller högt ställda krav. Svensk Insamlingskontroll har över 75 års erfarenhet av att kontrollera insamlingsorganisationer med 90-konto. Huvudmän är LO, SACO, TCO och Svenskt Näringsliv.