Pressmeddelande -
Fredsarbete på gräsrotsnivå ska engagera fler – Fredens Hus öppnar 90-konto
Dag Hammarskjöld lever vidare genom Fredens Hus i Uppsala. I snart 20 år har föreningen verkat i den forna FN-generalsekreterarens anda med fokus på social hållbarhet och mänskliga rättigheter genom pedagogisk verksamhet för ungdomar. Nu öppnar Fredens Hus ett 90-konto för att kunna arbeta mer långsiktigt och nå ut till fler i en tid som präglas av stor osäkerhet.
I ett allt oroligare Europa har Fredens Hus fått en tydligare roll att spela. Med säte i Uppsala har föreningen arbetat för social hållbarhet sedan 2006, främst genom utställningar, projekt och pedagogisk verksamhet med fokus på barn och unga. Arbetet utgår från den tidigare svenske generalsekreteraren för FN Dag Hammarskjölds livsgärning och sker i nära samarbete med Uppsalas skolor. Övningarna handlar bland annat om att öka ungdomarnas förståelse för personer som lever i konflikthärdar eller social utsatthet, ofta genom olika typer av rollspel eller pedagogledda samtal. Under de senaste månaderna har kriget i Ukraina varit en självklar utgångspunkt för många av övningarna och Fredens Hus har märkt hur allmänhetens intresse för föreningens verksamhet har ökat i takt med att omvärlden blir mer osäker.
– Förut kunde behovet av att arbeta för mänskliga rättigheter och fred ibland ifrågasättas eftersom vi har levt i en så pass trygg del av världen, men när en så allvarlig konflikt har kommit så nära förstår de flesta hur viktigt det är att arbeta med de här frågorna. Sedan har den sociala utsattheten ökat även i Sverige i takt med att vi har fått större klassklyftor och det har varit en stor del av vårt fokus fram till att kriget bröt ut, säger Jesper Magnusson, verksamhetschef för Fredens Hus.
Långsiktigare satsning med 90-konto
Under senare år har Fredens Hus arbetat även utanför Uppsala och engagerat skolor över hela Sverige. Hittills har arbetet främst finanseriats av ekonomiska medel från fonder och stiftelser som ofta är öronmärkta för ett specifikt projekt eller satsning. Nu vill föreningen skapa sig möjligheter att arbeta mer självständigt med långsiktiga mål och har därför sökt ett 90-konto för att tryggt kunna samla in pengar från allmänheten. Förhoppningen är att initiativet ska leda till att Fredens Hus kan anställa personal utanför Uppsala.
– Det skulle vara fantastiskt att kunna öppna upp Fredens Hus och arbeta nära skolor i andra delar av landet. Vi känner att vi har uppnått en tillräcklig mognad inom organisationen för att kunna ta nästa steg, samtidigt som behovet av vad vi kan erbjuda är större nu. Sedan finns det också helt andra möjligheter att nå ut till våra målgrupper digitalt idag än när vi började och det vill vi satsa mer på, till exempel genom podcasts och digitala workshops. För vår generation i Sverige har det aldrig varit viktigare att ha en aktiv dialog om fred och mänskliga rättigheter – det samtalet vill vi bidra till, avslutar Jesper Magnusson.
Svensk Insamlingskontroll följer upp att insamlade pengar används på rätt sätt
Varje år ska organisationer med 90-konto skicka in sina räkenskapshandlingar till Svensk Insamlingskontroll som följer upp att de insamlade pengarna går till rätt saker. Minst 75 procent av de totala intäkterna ska gå till ändamålet och högst 25 procent får gå till kostnader för insamling och administration. En årsredovisning ska upprättas som ska granskas av en auktoriserad revisor. I förvaltningsberättelsen ska det tydligt beskrivas hur organisationen har arbetat med sitt ändamål, vilka resultat som har uppnåtts och vilken effekt de har haft.
Läs mer på www.insamlingskontroll.se
För frågor kontakta:
Lena Hörnblad, 08-783 80 61 lh@insamlingskontroll.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Svensk Insamlingskontroll är en ideell förening som beviljar 90-konton till organisationer som bedriver offentlig insamling och som uppfyller högt ställda krav. Svensk Insamlingskontroll har över 75 års erfarenhet av att kontrollera insamlingsorganisationer med 90-konto. Huvudmän är LO, SACO, TCO och Svenskt Näringsliv.