Pressmeddelande -
Fyrbåksexpressen har beviljats 90-konto
Allt fler personer lever i akut hemlöshet, enligt Socialstyrelsen. Fyrbåksexpressen i Göteborg vill bekämpa utvecklingen bland annat genom att öppna egna boenden. Nu tilldelas den ideella föreningen 90-konto av Svensk Insamlingskontroll.
I en kartläggning 2017 uppgavs drygt 33250 personer leva i hemlöshet i Sverige. Undersökningen är den första i sitt slag sedan 2011 och visar bland annat att den akuta hemlösheten ökar, liksom hemlösheten bland kvinnor.
I städer som Göteborg har det också uppmärksammats att hemlösheten bland barn ökar.
– Det finns mellan 500 och 700 barn i Göteborg som klassas som hemlösa. De flyttas ofta runt mellan temporära lösningar, som campingar och hotell, något som försvårar sådant som kontinuerlig skolgång. Det är en ohållbar situation som i längden leder till stora problem för samhället, säger Maths Nilsson, som leder den ideella föreningen Fyrbåksexpressen.
Fyrbåksexpressen arbetar för att bekämpa hemlöshet i framför allt Göteborg. Föreningen har anor tillbaka till 1959, då Maths Nilssons pappa uppförde ett antal tillfälliga boenden i staden i form av tågvagnar från SJ. Insatsen blev startskottet för Göteborgs Räddningsmission som än idag jobbar aktivt med bland annat hemlöshet. Och nu uppstår alltså Fyrbåksexpressen på nytt med ett långsiktigt mål om att kunna driva egna boenden för människor som saknar en egen bostad.
– Det krävs både akuta och långsiktiga insatser, allt från soppkök och kläder till läxhjälp och stöd för att komma in i samhället. Det behövs pengar för omedelbara insatser, men också människor som långsiktigt vill hjälpa till och som förstår allvaret i situationen, säger Maths Nilsson.
90-konto handlar om trovärdighet
Fyrbåksexpressen, som i sin nuvarande form har existerat sedan sommaren 2017, har nu tilldelats 90-konto av Svensk Insamlingskontroll. Att ansöka om 90-konto och därmed anpassa verksamheten till Svensk Insamlingskontrolls krav beskriver Maths Nilsson som en självklarhet.
– 90-konto är helt avgörande för en organisation som Fyrbåksexpressen. När jag själv ska skänka pengar är det det första jag kollar. Det handlar om trovärdighet. Nu kommer vi kunna fortsätta driva de samarbeten som vi redan har och komma igång fullt ut med de kampanjer och insatser som vi har planerat för, säger Maths Nilsson.
Organisationer med 90-konto måste leva upp till följande krav:
Klart syfte. Organisationen måste kunna redovisa ett tydligt ändamål för insamlingen.
Låga kostnader. Pengarna ska gå till ändamålet. Inte mer än 25 procent av de insamlade medlen får gå till administration.
Ekonomisk kompetens. Ledamöter i styrelsen ska vara ekonomiskt kunniga och får inte ha betalningsanmärkningar.
Årlig kontroll. Organisationen måste varje år skicka in räkenskapshandlingar till Svensk Insamlingskontroll, som granskar och följer upp att insamlade medel används på rätt sätt.
Organisationer med 90-konto hade mellan 2014 och 2016 en genomsnittlig administrationskostnad på 11 procent av de insamlade medlen. Mer statistik finns på www.insamlingskontroll.se.
För frågor kontakta:
Lena Hörnblad, 08-783 80 61 lh@insamlingskontroll.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Svensk Insamlingskontroll är en ideell förening som beviljar 90-konton till organisationer som bedriver offentlig insamling och som uppfyller högt ställda krav. Svensk Insamlingskontroll har mer än 60 års erfarenhet av att kontrollera insamlingsorganisationer. Huvudmän är LO, SACO, TCO och Svenskt Näringsliv.