Gå direkt till innehåll
Human Practice Foundation vill engagera svenskar i skolprojekt – öppnar 90-konto

Pressmeddelande -

Human Practice Foundation vill engagera svenskar i skolprojekt – öppnar 90-konto

På bara åtta år har danska Human Practice Foundation byggt eller renoverat nästan 100 skolor i Nepal och Kenya. Satsningen har inneburit att över 40 000 barn har kunnat utbilda sig samtidigt som projekten har bidragit till att sysselsätta delar av lokalbefolkningen. Nu startar Insamlingsstiftelsen Human Practice Foundation Sweden ett 90-konto för att engagera fler svenskar i verksamheten.

– Vi ser 90-kontot som en förutsättning för att kunna bedriva ett seriöst insamlingsarbete i Sverige och vi är väldigt glada över att ha det på plats, säger Pernille Kruse Madsen, vd och grundare av Human Practice Foundation.

Sedan 2014 bygger och renoverar Human Practice Foundation skolor på landsbygden i utsatta delar av världen. Idag ligger organisationen bakom sammanlagt 98 skolor, 74 i Nepal och 24 i Kenya, som har utbildat över 38 000 barn samtidigt som projekten på olika sätt har engagerat många av deras familjer och bidragit till att höja levnadsstandarden. Nyckeln till den snabba framgången har varit ett stort fokus på att förankra projekten hos befolkningen och anpassa dem efter lokala behov och utmaningar.

– Vi inleder aldrig ett projekt genom att fråga oss hur mycket det kan skalas upp, utan snarare hur djupt vi kan förankra vårt stöd. Vår strävan är alltid att ta ett helhetsgrepp och jobba så nära lokalbefolkningen som möjligt för att skapa bästa möjliga förutsättningar för att vårt arbete ska göra en varaktig skillnad. Idag har vi över 50 anställda i Nepal och Kenya som alla själva är uppväxta i länderna och har därigenom en väldigt bra bild av vad som krävs att nå långsiktig framgång, säger Pernille Kruse Madsen och fortsätter:

– För att ett barn ska lyckas med sin utbildning behövs inte bara en skola utan även ett tryggt hem med en stabil familjesituation som skapar förutsättningar för ett studieliv utan distraktioner.

Tydlig modell i tre steg

Varje nytt skolprojekt är upplagt efter en modell i tre steg. Det första steget kallas ”The Foundation” och handlar både om att säkerställa tillgång till undervisningslokaler, antingen genom att bygga en ny skola eller renovera en befintlig, och att se till att ungdomarnas föräldrar har ekonomiska förutsättningar för att låta sina barn utbilda sig. I de flesta fall säkerställs detta genom att Human Practice Foundation arrangerar humanitära projekt, exempelvis jordbrukssatsningar, som ger familjerna stabila inkomster. Nästa steg har namnet ”Academics” och innebär utbildning av lärare, både i ämnesområden och pedagogik, och tillsättning av en kompetent skolledning för att säkerställa en hög nivå på utbildning. Därefter kommer det avslutande steget, ”Empowerment” där Human Practice Foundation fokuserar på att förbereda eleverna inför livet efter utbildningen genom olika typer av yrkes- och traineeprogram.

– Mycket av vår framgång ligger i det långsiktiga arbetet och att vi fokuserar på att se till att ungdomarna får alla nödvändiga förutsättningar att inleda yrkeskarriärer – från den första skoldagen till att de tar studenten. Våra lokala organisationer växer sig starkare för varje år och vi kan kontinuerligt bredda arbetet. Under det senaste året har vi till exempel bjudit in representanter från Världsbanken för att inspirera och förbereda intresserade elever för en karriär inom finans, säger Pernille Kruse Madsen.

All insamling går till projekten

På bara åtta år har Human Practice Foundation gått från att vara en tanke hos Pernille Kruse Madsen till att sysselsätta över 65 personer. De flesta jobbar i antingen Nepal och Kenya, men organisationen har även en dansk avdelning med 12 personer och, sedan årsskiftet, en svensk stiftelse som förväntas växa under kommande åren. I samband med detta öppnade Insamlingsstiftelsen Human Practice Foundation Sweden ett 90-konto med förhoppningen att engagera fler svenskar i verksamheten.

– Vi är stolta över att få öppna ett 90-konto. Vår förhoppning är att kontot ska bidra till att många svenskar engagerar sig i Human Practice Foundation och skapa förutsättningar för många nya skolprojekt under de kommande åren, Avslutar Pernille Kruse Madsen.

Svensk Insamlingskontroll följer upp att insamlade pengar används på rätt sätt

Varje år ska organisationer med 90-konto skicka in sina räkenskapshandlingar till Svensk Insamlingskontroll som följer upp att de insamlade pengarna går till rätt saker. Minst 75 procent av de totala intäkterna ska gå till ändamålet och högst 25 procent får gå till kostnader för insamling och administration. En årsredovisning ska upprättas som ska granskas av en auktoriserad revisor. I förvaltningsberättelsen ska det tydligt beskrivas hur organisationen har arbetat med sitt ändamål, vilka resultat som har uppnåtts och vilken effekt de har haft.

Läs mer på www.insamlingskontroll.se




För frågor kontakta:

Lena Hörnblad, 08-783 80 61 lh@insamlingskontroll.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Svensk Insamlingskontroll är en ideell förening som beviljar 90-konton till organisationer som bedriver offentlig insamling och som uppfyller högt ställda krav. Svensk Insamlingskontroll har över 75 års erfarenhet av att kontrollera insamlingsorganisationer med 90-konto. Huvudmän är LO, SACO, TCO och Svenskt Näringsliv.

Kontakter

Lena Hörnblad

Lena Hörnblad

Presskontakt Kanslichef 08-7838061