Pressmeddelande -
HUMANA Sverige öppnar 90-konto – ”vill visa att vi går att lita på”
I 40 år har HUMANA Sverige samlat in och sålt kläder för att stödja mindre bemedlande i utvecklingsländer. Nu öppnar välgörenhetsorganisationen ett 90-konto som ska göra insamlingsverksamheten mer transparant och särskilja organisationen från oseriösa aktörer.
I början av åttiotalet samlade HUMANA Sverige, då under namnet UFF, in sina första klädesplagg för att stötta behövande i utvecklingsländer. Insamlingen gjordes i containrar som placerades ut i svenska kommuner för att sedan köras till en sorteringscentral där kläderna prissattes innan de såldes i secondhandbutiker runt om i landet. Fyrtio år senare är kärnverksamheten densamma, men förutsättningarna att bedriva den har förändrats dramatiskt. I takt med att hållbarhetsfrågan har hamnat högre på samhällsagendan har fler fått upp ögonen för begagnade kläder och kläderna kan ofta säljas dyrare. Samtidigt har kvaliteten på kläderna i många fall blivit sämre och engagemanget bottnar ofta i just miljöaspekten – på gott och ont.
– Fokus för många är annorlunda idag och det märker vi på kläderna. Det är många som vill skänka, men en allt större andel blandar ihop vår verksamhet med återvinning och skänker uttjänta textilier. Det innebär extra arbete för vår sorteringspersonal, säger Trond Narvestad och lägger till:
– Det har också blivit längre mellan plaggen av riktigt hög kvalitet. För 20 år sedan kändes mycket av det som kom in nästan som nytt medan det idag är kläder som knappt håller för att användas igen.
Second hand blir allt populärare
Idag skickas kläderna som samlas in till samarbetspartners i Litauen och Polen för att sorteras. En stor del av kläderna säljs också där, eller i andra närliggande länder, medan utvalda kategorier återvänder till Sverige för att nå en köpstarkare konsumentgrupp.
– För ett par decennier sedan var det svårt att sälja redan använda kläder i Sverige. Kunderna bestod till största del av personer som ville, eller behövde, spara pengar och priserna fick sättas därefter. Idag är second hand trendigt och plaggen kan säljas dyrare, säger Trond Narvestad.
Ska göra insamlingen mer transparent
Överskottet av pengarna som försäljningen genererar går till HUMANA People to People som en gång grundades för att stödja kampen mot Apartheid i Sydafrika. Idag består federationen av 29 organisationer, varav HUMANA Sverige är en, som bidrar till humanitära utvecklingsprojekt i främst Afrika. För att göra verksamheten och bidragen till välgörenhetsprojekten mer transparanta öppnar HUMANA Sverige ett 90-konto hos Svensk Insamlingskontroll. Kontot fungerar också som ett sätt att särskilja sig från mindre seriösa aktörer som också ställer ut containrar för att samla in kläder.
– Vi vill att vår verksamhet ska vara så transparant som möjligt och visa att det går att lita på oss. Genom ett 90-konto kan vi tydliggöra precis hur kläderna som samlas in sorteras och var de hamnar, vilket minskar risken att folk blandar ihop oss med oseriösa organisationer som också samlar in kläder i containrar, men utan att bidra till välgörenhet. Idag finns det ganska många sådana containrar runt om i Sverige och i dialog med kommunerna insåg vi att ett 90-konto var den bästa vägen att gå, avslutar Trond Narvestad.
Svensk Insamlingskontroll följer upp att insamlade pengar används på rätt sätt
Varje år ska organisationer med 90-konto skicka in sina räkenskapshandlingar till Svensk Insamlingskontroll som följer upp att de insamlade pengarna går till rätt saker. Minst 75 procent av de totala intäkterna ska gå till ändamålet och högst 25 procent får gå till kostnader för insamling och administration. En årsredovisning ska upprättas som ska granskas av en auktoriserad revisor. I förvaltningsberättelsen ska det tydligt beskrivas hur organisationen har arbetat med sitt ändamål, vilka resultat som har uppnåtts och vilken effekt de har haft.
Läs mer på www.insamlingskontroll.se
För frågor kontakta:
Lena Hörnblad, 08-783 80 61, lh@insamlingskontroll.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Svensk Insamlingskontroll är en ideell förening som beviljar 90-konton till organisationer som bedriver offentlig insamling och som uppfyller högt ställda krav. Svensk Insamlingskontroll har över 75 års erfarenhet av att kontrollera insamlingsorganisationer med 90-konto. Huvudmän är LO, SACO, TCO och Svenskt Näringsliv.