Gå direkt till innehåll
Karlstads Kyrkliga Stadsmission öppnar 90-konto – ”vill ta vara på engagemanget som finns i samhället just nu”

Pressmeddelande -

Karlstads Kyrkliga Stadsmission öppnar 90-konto – ”vill ta vara på engagemanget som finns i samhället just nu”

Genom att erbjuda aktiviteter, möjlighet att ta hand om sin hygien och mat i uppvärmda lokaler stöttar Karlstads Kyrkliga Stadsmission personer och familjer som är ekonomiskt eller socialt utsatta i regionen. Under de senaste åren har förutsättningarna för att bedriva verksamheten förändrats dramatiskt – både antalet behövande och de som vill bidra till verksamheten som volontärer har ökat stort. Nu öppnar föreningen ett 90-konto för att ta vara på det nyväckta engagemanget i samhället.

– De senaste årens kriser har varit påtagliga för de flesta och utvecklingen har gjort att många har farit väldigt illa. Samtidigt har de inneburit att fler har fått upp ögonen för problem som finns i samhället och vill bidra till att mildra dem, säger Henrik Gustavsson, ordförande Karlstads Kyrkliga Stadsmission.

Sedan början av 2010-talet tillhandahåller Karlstads Kyrkliga Stadsmission en uppvärmd lokal i centrala Karlstad där utsatta kan ta hand om sin hygien, umgås med andra och äta en bit mat. Till en början var verksamheten endast öppen under enstaka veckodagar, men i takt med att antalet utsatta har blivit fler under de senaste åren kriser har tillfällena utökats. Idag erbjuds både frukost, lunch och natthärbärge samtidigt som föreningen anordnar kvällsaktiviteter för behövande familjer.

– Jag började i föreningen som volontär för fem år sedan och då kom det bara en handfull personer, ofta med missbruksproblem, till frukosten på lördagar. Sedan dess har antalet mer än tiodubblats; när pandemin kom till Sverige märkte vi en otrolig ökning av utsatta från många olika grupper. Idag får vi besök av alltifrån missbrukare till fattigpensionär och utsatta familjer, säger Henrik Gustavsson och fortsätter:

– Kriserna under de senaste åren gjort att fler har insett hur svårt vissa grupper i samhället har det och vi märker ett helt nytt intresse för att bli volontär eller bidra till verksamheten på andra sätt. Det är väldigt positivt.

Specialistvolontärer breddar verksamheten

Volontärerna kommer från vitt skilda bakgrunder och många är högutbildade, vilket innebär att Karlstads Kyrkliga Stadsmission kan erbjuda ett bra stöd inom en rad områden. Dessutom finns möjligheten till samtalsterapi med utbildade diakoner från Svenska Kyrkan som Karlstads Kyrkliga Stadsmission hyr sina lokaler av. Namnet är en rest från svenska Sjömanskyrkan som stöttade utsatta i Karlstad under 40-talet och har inspirerat verksamheten som Karlstads Kyrkliga stadsmission idag bedriver.

– Det som finns kvar är grunden av medmänsklighet som vår verksamhet vilar på, men annars är vi en fullständigt fristående ideell förening med varken religiösa eller politiska kopplingar. För oss är det väldigt bra och gör att vi kan förändra sättet som vi arbetar på när nya behov uppstår utan att behöva förhålla oss till någon annan, säger Henrik Gustavsson.

Svensk Insamlingskontroll imponerar

Idag består verksamheten av fem anställda och ett femtiotal volontärer. För att finansiera arbetet driver Karlstads Kyrkliga Stadsmission, tillsammans med Pingstkyrkan Karlstad, secondhandbutiken Gengåvan där allt överskott går tillbaka till föreningarna. Dessutom har Karlstads Kyrkliga Stadsmission stöd från ett antal privata donatorer, samarbete med företag och bidrag från kommun och Region, men föreningen vill växa snabbare för att hjälpa fler och har därför sökt nya insamlingsvägar under det senaste året. Ambitionen har gjort att Karlstads Kyrkliga Stadsmission till slut valde att öppna ett 90-konto hos Svensk Insamlingskontroll – trots viss initial tveksamhet.

– Jag trodde att det skulle innebära massor av tid och arbete att öppna ett 90-konto, men alla mina fördomar har kommit på skam. Svensk Insamlingskontroll har varit otroligt snabba med att svara på våra frågor och hela processen har varit smidigare än jag någonsin kunde föreställa mig. Jag är verkligen imponerad och hade vi förstått att det skulle vara så här enkelt hade vi förmodligen ansökt tidigare, säger Henrik Gustavsson innan han avslutar:

– Det känns väldigt bra att 90-kontot på plats. Vi vill fånga upp så mycket av engagemanget som finns för utsatta som finns i samhället just nu och med 90-konto kan de som vill bidra till vår verksamhet känns sig helt trygga att alla pengar går till rätt personer.



Läs mer på www.insamlingskontroll.se



För frågor kontakta:

Lena Hörnblad, 08-783 80 61 lh@insamlingskontroll.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Svensk Insamlingskontroll är en ideell förening som beviljar 90-konton till organisationer som bedriver offentlig insamling och som uppfyller högt ställda krav. Svensk Insamlingskontroll har över 75 års erfarenhet av att kontrollera insamlingsorganisationer med 90-konto. Huvudmän är LO, SACO, TCO och Svenskt Näringsliv.

Kontakter

Lena Hörnblad

Lena Hörnblad

Presskontakt Kanslichef 08-7838061