Pressmeddelande -
Lilla hjärtat vänförening öppnar 90-konto – vill skapa fler mötesplatser för familjehemsföräldrar
I slutet av 2020 grundade Melinda Jacobs och Lasse Lundberg Jacobs Lilla hjärtat vänförening efter att deras gemensamma fosterbarn, Esmeralda, tragiskt hade gått bort. Bara två år senare har föreningen satt frågor om familjehemsplacerade barn högt på samhällsagendan och bidragit till nio lagändringar.
– Debatten om fosterbarns rättigheter är väckt och vi är stolta över hur långt vi har nått på kort tid, men långt ifrån klara, säger Melinda Jacobs, grundare och ordförande för Lilla hjärtat vänförening.
Mindre än ett år efter att Melinda Jacobs och Lasse Lundberg Jacobs hade tvingats lämna tillbaka sitt fosterbarn, Esmeralda, till hennes biologiska föräldrar avled hon till följd av omfattande vanvård. Händelsen blev väldigt omskriven, bland annat blev DN:s artikel om fallet tidningens historiskt mest lästa, och ledde till en samhällsdiskussion om fosterbarns rättigheter. För att kanalisera engagemanget och hedra minnet av Esmeralda grundade Melinda och Lasse Lilla hjärtat vänförening. Målet är att stötta andra familjehemsföräldrar, både genom rådgivning och direkta insatser, för att bidra till att ge deras fosterbarn ett så bra liv som möjligt och verka för att förändra svensk lagstiftning kopplat till familjehem genom opinionsbildning.
– Jag har varit familjehemsmamma ända sedan jag var i tidiga 20-årsåldern och vet att det kan vara väldigt utsatt. Du har inga rättigheter eller en röst i processen samtidigt som du är ensam. Socialtjänsten har inte alltid tillräckligt med resurser för att hjälpa familjehemmen och det har länge funnits ett tomrum. Genom Lilla hjärtat vänförening försöker vi att bidra till att fylla behovet stöttning genom samtalsterapi, rådgivning och juridisk hjälp från vår advokatpool när det behövs, säger Melinda Jacobs och fortsätter:
– Sedan lägger vi mycket tid på att påverka politikerna att ändra lagstiftningen i de här frågorna. I Sverige behöver vi ett perspektivskifte där barnens rätt till stabilitet, trygghet och kärlek går före föräldrarnas rätt till sina barn. Det finns mycket kvar som måste förändras, men vi är glada över hur snabbt det har gått sedan vi påbörjade arbetet.
Nio nya lagar på två år
Redan i slutet av 2020, mindre än ett år efter att Esmeralda hade gått bort, skrev den dåvarande regeringen om fyra lagar kopplade till vård av fosterbarn. Sedan dess har ytterligare fem lagar tillkommit i vad som har fått samlingsnamnet "Lex Lilla hjärtat - barnets bästa när varden enligt LVU upphör". Gemensamt för lagarna är att de, i större utsträckning än tidigare, sätter fosterbarnets välbefinnande främst.
– För många blev Esmeraldas bortgång en ögonöppnare för hur skevt familjehemssystemet är i Sverige och det skapade ett väldigt tryck på politikerna. Jag träffade den dåvarande socialministern, Lena Hallengren, bara en månad efter att det hade hänt och en kort tid därefter besökte Ulf Kristersson oss i hemmet för att se hur Esmeralda levde. Därefter har lagändringarna kommit snabbt, säger Melinda Jacobs och lägger till:
– En av de lagar som ligger mig varmast om hjärtat som gör det möjligt att kräva drogtest av biologiska föräldrar. Jag anser att en sådan lag hade räddat livet på Esmeralda.
90-konto ska utveckla verksamheten
Nu vill Lilla hjärtat vänförening växa och öppnade nyligen ett 90-konto hos Svensk Insamlingskontroll för att engagera fler i sin insamlingsverksamhet. Planen är att bygga ett digitalt forum där familjehemsföräldrar kan mötas, dela med sig av erfarenheter och stötta varandra. Genom 90-kontot kan givarna vara trygga att alla insamlade medel går till ändamålet.
– Våra givare är otroligt viktiga för oss och vi väldigt stolta över 90-kontot. För oss känns det som en viktig byggsten för att kunna ta nästa steg som förening och vi hoppas att det ska få ännu fler att engagera sig. Vårt mål är att utveckla hela verksamheten, hålla fler utbildningar och skapa nya sätt för familjehemsföräldrar att mötas. Vi har väldigt stora planer, avslutar Melinda Jacobs.
Svensk Insamlingskontroll följer upp att insamlade pengar används på rätt sätt
Varje år ska organisationer med 90-konto skicka in sina räkenskapshandlingar till Svensk Insamlingskontroll som följer upp att de insamlade pengarna går till rätt saker. Minst 75 procent av de totala intäkterna ska gå till ändamålet och högst 25 procent får gå till kostnader för insamling och administration. En årsredovisning ska upprättas som ska granskas av en auktoriserad revisor. I förvaltningsberättelsen ska det tydligt beskrivas hur organisationen har arbetat med sitt ändamål, vilka resultat som har uppnåtts och vilken effekt de har haft.
Läs mer på www.insamlingskontroll.se
För frågor kontakta:
Lena Hörnblad, 08-783 80 61 lh@insamlingskontroll.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Svensk Insamlingskontroll är en ideell förening som beviljar 90-konton till organisationer som bedriver offentlig insamling och som uppfyller högt ställda krav. Svensk Insamlingskontroll har över 75 års erfarenhet av att kontrollera insamlingsorganisationer med 90-konto. Huvudmän är LO, SACO, TCO och Svenskt Näringsliv.