Gå direkt till innehåll
Människorättsorganisationen A Demand For Action öppnar 90-konto

Pressmeddelande -

Människorättsorganisationen A Demand For Action öppnar 90-konto

Med en kampanj på sociala medier väckte A Demand For Action stor internationell uppmärksamhet för tio år sedan. Syftet var att upplysa om våldet mot utsatta urbefolkningar i Irak och Syrien samt att varna för att våldet kunde utvecklas till ett folkmord. Ur kampanjen har en fullskalig människorätts- och välgörenhetsorganisation utvecklats, som sedan dess har hjälpt utsatta människor under och efter konflikter, naturkatastrofer och kriser över hela världen – ofta i sammanhang där andra aktörer har svårt att nå fram. Nu öppnar A Demand For Action ett 90-konto för att underlätta företagssamarbeten och effektivisera sitt biståndsarbete.

Våren 2014 tog journalisten och aktivisten Nuri Kino initiativ till Facebookuppropet A Demand For Action (ADFA) efter att han, tillsammans med många i sin omgivning, blivit frustrerad över västvärldens brist på förståelse för urbefolkningars och minoritetsgruppers, såsom assyrier, syrianer, kaldéer och yezidier, utsatta situation i Syrien och Irak i samband med terrorgruppen IS härjningar i regionen. Samtidigt kontaktades över 15 000 politiker, nyhetsredaktörer och människorättsorganisationer över hela världen. A Demand For Action fick ett enormt genomslag, och efter att ha blivit omskriven av internationella medier bjöds representanter från ADFA in för att hålla tal inför ett antal tunga beslutsfattare i USA och Europa. Kampanjen bidrog till att FN, den amerikanska kongressen och Europaparlamentet antog resolutioner som erkände IS brott mot mänskligheten.

– Vad som började som en känsla av vanmakt och sorg över att västvärlden vägrade ta till sig situationen i Mellanöstern slutade med att vi lyckades påverka mer än vad vi någonsin hade kunnat föreställa oss. En stor del av framgången låg i hur vi genom journalister, myndigheter och tankesmedjor använde våra yrken i västvärlden, vår bakgrund i länder som Irak, Syrien, Libanon och Turkiet och våra nätverk för att få ut budskapet. Utöver att själva dela med oss av kunskap försåg vi dem med bland annat tolkar och vittnen för att ge en så tydlig bild som möjligt, säger Nuri Kino och fortsätter:

– Samtidigt insåg vi att vi kanske kunde göra mer. Hundratusentals var på flykt och de saknade så gott som allt. Vi tog mod till oss, styrde om, och började arrangera mindre hjälpsändningar med kläder, sovsäckar och andra förnödenheter. Det inspirerade många andra att göra likadant.

Utvidgat välgörenhetsarbete

Under de påföljande åren hjälpte ADFA flyktingar från utsatta urbefolkningar att få stöd eller fly till säkrare länder. Organisationen fortsatte också sitt arbete med att ge röst åt de utsatta i världsmedier och på internationella konferenser. Samtidigt uppstod nya kriser och fler människor bad om hjälp från andra delar av världen, vilket ledde till att organisationen expanderade sitt humanitära arbete bortom Mellanöstern. Bland annat hjälpte ADFA tusentals ukrainska flyktingar att komma till Sverige i samband med krigsutbrottet 2022, och mindre än ett år senare bidrog de med förnödenheter till de som drabbades av jordbävningarna i Turkiet och Syrien. ADFA var också en av de första på plats när armenier flydde från Azerbajdjzan. Parallellt med detta kom förfrågningar om att även stötta utsatta grupper inom Sveriges gränser, särskilt de som drabbats av hemlöshet. ADFA har bland annat delat ut mat och satt ljus på gruppen genom en artikelserie i Svenska Dagbladet.

– Vi vill inte begränsa oss till någon specifik del av världen utan göra skillnad där vi kan, även i Sverige. När jag växte upp hörde man om hemlöshet som ett resultat av missbruk eller psykisk ohälsa, men idag blir människor vräkta för att de inte har råd att betala sin hyra. Många far illa och så behöver det inte vara i ett land som Sverige, säger Nuri Kino.

Vill ge tillbaka till Sverige

Viljan att effektivisera biståndsarbetet i Sverige är en av anledningarna till att A Demand For Action ansökte om ett 90-kontot vilket nu har beviljats. Genom granskning av Svensk Insamlingskontroll säkerställs att minst 75 procent av insamlade medel går till ändamålet, och 90-kontot anses av många vara en kvalitetsstämpel för välgörenhetsorganisationer. Förhoppningen är att 90-kontot ska möjliggöra fler företagssamarbeten och bidra till att ADFA kan stärka biståndsinsatserna i Sverige, men också i andra länder.

– Det svenska civilsamhället har ställt upp för oss när vi har arbetat utomlands. Nu vill vi utöka vårt arbete på hemmaplan. Många av oss inom ADFA är barn till flyktingar och vill ge tillbaka till landet som har gjort så mycket för oss. Med ett 90-konto hoppas vi kunna skapa ett starkare nätverk för att kunna hjälpa så effektivt som möjligt, säger Nuri Kino innan han avslutar:

– ADFA är en folkrörelse och vi är tacksamma för att vi har kunnat stötta så många människor i olika sammanhang sedan vi grundades. Med ett 90-konto kan vi bli ännu starkare och vi ser fram emot att fortsätta göra konkret skillnad i alla våra projekt.


För frågor kontakta:

Lena Hörnblad, 08-783 80 61, lh@insamlingskontroll.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Svensk Insamlingskontroll är en ideell förening som beviljar 90-konton till organisationer som bedriver offentlig insamling och som uppfyller högt ställda krav. Svensk Insamlingskontroll har över 80 års erfarenhet av att kontrollera insamlingsorganisationer med 90-konto. Huvudmän är LO, SACO, TCO och Svenskt Näringsliv.

Kontakter

Lena Hörnblad

Lena Hörnblad

Presskontakt Kanslichef 08-7838061