Gå direkt till innehåll
Shared City Foundation vill göra städerna mer inkluderande – öppnar 90-konto

Pressmeddelande -

Shared City Foundation vill göra städerna mer inkluderande – öppnar 90-konto

Genom att skapa plattformar och driva projekt som lyfter marginaliserade röster vill insamlingsstiftelsen Shared City Foundation bidra till att göra världens städer mer jämställda. Nu öppnar stiftelsen ett 90-konto för att stärka insatserna och nå fler som vill bidra till projekten.
– För oss är 90-kontot både en garant för att vi bedriver en seriös verksamhet och ett sätt att möjliggöra samarbeten, säger Thomas Melin, ordförande för Shared City Foundation.

Världens städer måste bli mer inkluderande och utsatta gruppers ställning behöver stärkas. Den utvecklingen vill den nystartade insamlingsstiftelsen Shared City Foundation bidra till genom att skapa forum och plattformar som stärker historiskt marginaliserade röster, särskilt kvinnor och unga som lever i utanförskapsområden i Sverige och utomlands. Stiftelsens grundare har alla lång erfarenhet av att arbeta med stadsutveckling och Shared City Foundation är redan en del av ett flertal projekt. Ett av de större är FN-ledda Her City som bland annat utvecklar digitala verktyg för beslutsfattare som ska göra det lättare att involvera kvinnor i stadsutvecklingsprocesser.

– Historiskt har våra städer byggts av män i patriarkala samhällen och det har inneburit att de har formats på ett sätt som inte har tagit tillräcklig hänsyn till vissa grupper. Med Shared City Foundation vill vi bidra till att rätta till historiska misstag och ta fram nya metoder för framtidens stadsutveckling. I stället för att bara lyssna på politiker och personer utifrån tror vi att nyckeln är att lyfta röster från de som faktiskt lever i områdena som behöver förändras eller utvecklas. Oftast är det de som har störst förståelse för olika typer av lokala utmaningar och hur de kan lösas, säger Thomas Melin och fortsätter:

– Generellt har frågor som rör stadsplaneringsfrågor hamnat lite skymundan i den offentliga debatten, trots att urbaniseringen har accelererat under de senaste 20 åren. Det är fel och en anledning till att otryggheten växer i samhället, men med rätt insatser kan mycket förändras.

Ett nytt Uppsala varje dag

Vid sidan av Her City är Shared City Foundation engagerade i ytterligare ett antal projekt, bland annat Sweden Local 2030 Hub, även det i samarbete med FN, och ett partnerskap med Carlos Morenos forskarteam vid Chair ETI på Sorbonne-universitetet i Frankrike. Ambitionen är att alltid sträva efter att arbeta sektoröverskridande för att ha så många perspektiv på eventuella utmaningar som möjligt. För att skapa förutsättningar för samarbeten med aktörer från olika industrier och delar av civilsamhället öppnar insamlingsstiftelsen Shared City Foundation ett 90-konto som utfärdas av Svensk Insamlingskontroll.

– Vi ser 90-kontot som ett väldigt bra sätt att markera att vi är en seriös organisation, stärka vår kommunikation och öppna dörrar till partnerskap. För oss är 90-kontot en förutsättning för att kunna bedriva en insamlingsverksamhet och vi hoppas att kontot ska bidra till att vi kan etablera insamlingsstiftelsen Shared City Foundation. Vi vill komma igång och göra skillnad så snabbt som möjligt, säger Thomas Melin innan han avslutar:
– I snitt växer världens städer med ett Uppsala per dag och utan rätt strategier kan det bli stora problem i framtiden. Vi behöver mer genomtänkt stadsplanering för att se till att vi formar varje stad på ett sätt som gynnar så många som möjligt och stärker historiskt marginaliserade grupper.

Svensk Insamlingskontroll följer upp att insamlade pengar används på rätt sätt

Varje år skickar alla organisationer med 90-konto in sina räkenskapshandlingar till Svensk Insamlingskontroll som följer upp att de insamlade pengarna går till rätt saker. Minst 75 procent av de totala intäkterna ska gå till ändamålet och högst 25 procent får gå till kostnader för insamling och administration. En årsredovisning ska upprättas som ska granskas av en auktoriserad revisor. I förvaltningsberättelsen ska det tydligt beskrivas hur organisationen har arbetat med sitt ändamål, vilka resultat som har uppnåtts och vilken effekt de har haft.

För frågor kontakta:

Lena Hörnblad, 08-783 80 61, lh@insamlingskontroll.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Svensk Insamlingskontroll är en ideell förening som beviljar 90-konton till organisationer som bedriver offentlig insamling och som uppfyller högt ställda krav. Svensk Insamlingskontroll har över 75 års erfarenhet av att kontrollera insamlingsorganisationer med 90-konto. Huvudmän är LO, SACO, TCO och Svenskt Näringsliv.

Kontakter

Lena Hörnblad

Lena Hörnblad

Presskontakt Kanslichef 08-7838061