Pressmeddelande -
Station Linné lockar forskare till Öland – stiftelse öppnar 90-konto
I årtionden har forskare från hela världen besökt Station Linné på Öland för att studera natur, miljö och hållbar utveckling. Med sina framgångsrika forskningsprojekt bidrar verksamheten till en ökad kunskap om biologisk mångfald och förståelsen för hur förändringar av den, inte minst bland insekterna, påverkar ekosystemen i vår natur. Sedan ett antal år drivs Station Linné av en stiftelse som nu öppnar ett 90-konto för att nå ut till fler som vill bidra till att utveckla verksamheten.
– Intresset för vårt arbete växer och vi vill ta vara på det engagemanget, säger Dave Karlsson, stationsföreståndare och styrelseledamot på Station Linné.
Varje år kommer forskare och studenter från hela världen till Station Linné för att studera naturen och dess mångfald i ett av Skandinaviens allra artrikaste områden. Vissa stannar bara några dagar för att genomföra fältstudier eller deltaga i småskaliga projekt. Andra flyttar närmast in på anläggningen för att bedriva forskning under flera år. Många av projekten har gett bestående avtryck inom forskarvärlden. Ett av de på senare år mest omtalade är det Svenska Malaisefälleprojektet som är en storskalig inventering av hela den svenska insektsfaunan. Genom att samla in och över 20 miljoner insekter har forskare på Station Linné identifierat långt fler än 2 000 nya arter i Sverige, varav omkring hälften tidigare har varit okända för vetenskapen. Projektet har pågått sedan 2003 och engagerat över 100 forskare i fler än 20 länder.
– Genom bland annat Svenska Malaisefälleprojektet har vi skapat en av världens största insektssamlingar och det är förstås en ovärderlig skatt. Man kan säga att varje art representerar en bokstav i naturens eget långa alfabet och ju fler arter vi lär oss att känna igen, desto bättre kan vi också läsa av och förstå naturen. På så sätt skapar vi en bättre kunskap om den biologiska mångfalden, samtidigt som vi snabbare kan identifiera avvikelser. Det är exempelvis väldigt tydligt hur klimatförändringar har lett till att vissa arter har försvunnit från Sverige och andra, som tidigare endast påträffades i sydligare länder, nu har spridit sig hit. Det är förstås oroande, säger Dave Karlsson och fortsätter:
– Samtidigt kan vi glädjas åt att allmänhetens kunskaper och intresset för inte minst insekterna har ökat. Det är stor skillnad från hur det var för bara ett par årtionden sedan. Det märks även på hur många intresserade och nyfikna privatpersoner som besöker oss på forskningsstationen nu för tiden.
Vill utveckla verksamheten
Station Linné grundades 1963 av forskare från Uppsala universitet och var länge nära anslutet till lärosätet. Sedan 2010 drivs anläggningen av en stiftelse som kontinuerligt bygger ut och utvecklar verksamheten – bland annat med stöd från allmänheten. Idag kan även privatpersoner boka något av rummen på Station Linné för att ta del av forskningen på nära håll, vandra i omgivningarnas vackra landskap eller delta i några av de publika aktiviteterna som arrangeras på platsen. Detta har skapat extra resurser för att fortsätta att utveckla forskningsverksamheten, och nu vill organisationen ta nästa steg. Som en del i den ambitionen har Stiftelsen Station Linné ansökt om och beviljats ett 90-konto. Det innebär bland annat krav om att minst 75 procent av de insamlade medlen går till ändamålet samtidigt som redovisningarna kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.
– Vi är väldigt glada över 90-kontot och det känns som att vi startar det i rätt tid. Såväl intresset som förståelsen för vårt arbete är större än någonsin och vi vet att många, även utanför forskarvärlden, vill stötta oss. För dem blir 90-kontot en kvalitetsgaranti och ett bevis på att de kan lita på att pengarna som samlas in hamnar rätt. Det är viktigt för oss. Vi vill att alla som engagerar sig ska känna sig helt trygga med att de bidrar till att utveckla vår forskning och publika verksamhet, som hela tiden sätter fokus på naturen, miljön och hållbar utveckling, säger Dave Karlsson innan han avslutar:
– Förhoppningen är att mycket snart kunna installera en solcellsanläggning som gör oss självförsörjande med el. Sedan drömmer vi om nya forskarlabb och att utveckla boendet så att fler kan ges möjligheten att få uppleva och studera Ölands fantastiska natur här. För var ska man forska om naturen eller uppleva dess mångfald om inte där naturens mångfald finns? Vi skyndar långsamt, men drömmer stort och hoppas på att det även fortsättningsvis är många som vill bidra till att utveckla forskningen och all vår annan verksamhet på Station Linné.
För frågor kontakta:
Lena Hörnblad, 08-783 80 61, lh@insamlingskontroll.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Svensk Insamlingskontroll är en ideell förening som beviljar 90-konton till organisationer som bedriver offentlig insamling och som uppfyller högt ställda krav. Svensk Insamlingskontroll har över 80 års erfarenhet av att kontrollera insamlingsorganisationer med 90-konto. Huvudmän är LO, SACO, TCO och Svenskt Näringsliv.