Pressmeddelande -
Stiftelsen Borås Forsknings- och Utvecklingsfond mot cancer har beviljats 90-konto
Stiftelsen Borås Forsknings- och Utvecklingsfond mot cancers verksamhet syftar till att höja kompetensen inom arbetet kring tumörsjukdomar. Alla som forskar, behandlar eller möter patienter med cancer och är anställda inom Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) kan ansöka om bidrag. Nu har stiftelsen beviljats 90-konto av Svensk Insamlingskontroll.
– Ett 90-konto är positivt på många sätt, men framför allt är det en kvalitetsstämpel inför givarna, säger Margaretha Åkeson, vice ordförande Borås Cancerfond, f.d. överläkare SÄS.
Stiftelsen Borås Forsknings- och Utvecklingsfond mot cancer brukar kortfattat benämnas Borås Cancerfond. Organisationen grundades 1991 av den dåvarande chefen för onkologen på SÄS – Sune Ahlström. Syftet var att främja vetenskaplig forskning, kliniskt utvecklingsarbete och personalutbildning inom tumörsjukdomarnas område. Idag delar stiftelsen ut cirka två miljoner kronor i bidrag varje år. Alla som arbetar med cancer på ett eller annat sätt och är verksamma inom SÄS, vilket innefattar sjukhusen i Alingsås, Borås och Skene, kan ansöka om forskningsbidrag till exempelvis kliniska studier eller avhandlingsarbete.Dessutom kan alla personalkategorier på sjukhuset; läkare, kuratorer, sjuk-och undersköterskor, söka olika typer av kurser, kongresser eller utbildningar. Idag kommer intäkterna bland annat från olika företag, donationer från privatpersoner och avkastningen från förvaltat kapital. Stiftelsen önskar nu att nå ut betydligt bredare till den lokala allmänheten, varför de ansökte om ett 90-konto.
– Det händer att vi blir förväxlade med den stora cancerfonden, så vi behöver sprida att vi finns här för vår egen cancervård på ett bättre sätt. Allt vårt arbete bedrivs i SÄS-området och det är därför mycket viktigt att fler känner till oss. Med ett 90-konto hoppas vi få en ordentlig skjuts att nå ut bättre. Det blir kanske ett merarbete med fler kontroller och rapporter, men det ser vi bara som något positivt, säger Margaretha Åkeson.
Viktigt stöd till cancerforskningen
År 2019 delades ett flertal viktiga forskningsbidrag ut av Borås Cancerfond. Bland annat gavs bidrag till en 20-procentig professur till överläkare Per-Ola Andersson, en känd forskare inom lymfkörteltumörer, samt docent Ulf Henrik Mellqvist för sin forskning kring den kroniska och allvarliga cancersjukdomen multipelt myelom. Fonden ger också fortlöpande stöd till kursen ”Lära sig leva med cancer”, som riktar sig till både cancersjuka och anhöriga, samt stöttar olika typer av kongresser, konferenser och utbildningsdagar för personal inom cancerområdet. Nu när stiftelsen har beviljats ett 90-konto hoppas de att flera lokala givare ska få upp ögonen för dem.
– Vi bidrar till något mycket viktigt för cancervården vid SÄS och stöttar dyrbar forskning och utbildning. För få känner till oss och vi bedriver en verksamhet som jag är mycket nöjd med – men det går alltid att göra mer. Med hjälp av 90-kontot hoppas vi nå ut betydligt bredare, samtidigt som vi får högre krav på oss att strama åt verksamheten, vilket är bra. 90-kontot utgör en kvalitetsstämpel som kan bidra till en ökad trygghet för givarna, avslutar Margaretha Åkeson.
Svensk Insamlingskontroll följer upp att insamlade pengar används på rätt sätt
Varje år ska organisationer med 90-konto skicka in sina räkenskapshandlingar till Svensk Insamlingskontroll som följer upp att de insamlade pengarna går till rätt saker. Minst 75 procent av de totala intäkterna ska gå till ändamålet och högst 25 procent får gå till kostnader för insamling och administration. En årsredovisning ska upprättas som ska granskas av en auktoriserad revisor. I förvaltningsberättelsen ska det tydligt beskrivas hur organisationen har arbetat med sitt ändamål, vilka resultat som har uppnåtts och vilken effekt de har haft.
Läs mer på www.insamlingskontroll.se
För frågor kontakta:
Lena Hörnblad, 08-783 80 61 lh@insamlingskontroll.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Svensk Insamlingskontroll är en ideell förening som beviljar 90-konton till organisationer som bedriver offentlig insamling och som uppfyller högt ställda krav. Svensk Insamlingskontroll har över 75 års erfarenhet av att kontrollera insamlingsorganisationer med 90-konto. Huvudmän är LO, SACO, TCO och Svenskt Näringsliv.