Pressmeddelande -
Stiftelsen Child 10 öppnar 90-konto
Genom att sammanföra organisationer från olika delar av fältet, öka kunskapen hos allmänhet och yrkesverksamma, samt politiskt påverkansarbete både i Sverige, och på EU och FN-nivå, vill Stiftelsen Child10 sätta fokus på frågan om den ökande kommersiella sexuella exploateringen av barn. Digitaliseringen har gjort problemet mer komplext och nu öppnar stiftelsen 90-konto för att kunna utveckla verksamheten.
– Idag tar förövarna ofta kontakt på nätet och det har blivit mycket svårare för vuxenvärlden att skydda barnen. Det är en farlig utveckling som vi måste hitta nya sätt att hantera, säger Sara Hugosson, COO på Stiftelsen Child10.
I snart 10 år har Stiftelsen Child10 arbetat för att uppmärksamma människohandel och kommersiell sexuell exploatering av barn och unga. Verksamheten är indelad i tre områden: fältbyggande och kunskapshöjande insatser och politisk påverkan. Inom den fältbyggande delen sammanförs organisationer som på olika sätt arbetar för att motverka kommersiell sexuell exploatering av unga. Ambitionen är att skapa förutsättningar för kunskapsutbyte och synergier som effektiviserar arbetet i en tid när digitaliseringen har gjort problemet mer komplext. Idag kommer offren ofta i kontakt med förövarna på nätet och det har gjort det svårare för samhället att identifiera de som utsätts.
– Den här utvecklingen har gått så snabbt, särskilt i samband med att många unga var hemma under pandemin, att vuxenvärlden och lagstiftningen inte har hängt med. Idag är det i genomsnitt en till två personer i varje gymnasieklass som har varit med om ett betalt övergrepp. Det kan till exempel handla om att någon har betalat för en nakenbild, en livesändning eller har träffat den utsatte fysiskt för att begå betalda övergrepp. Var fjärde tonårstjej har fått erbjudande om ersättning i utbyte mot att skicka bilder eller videos. Genomsnittsåldern för första gången en person i Sverige utsätts för kommersiell sexuell exploatering är så låg som 15 år – och problemet växer. Nu måste vi jobba bredare med den här frågan och vi har här märkt vilka otroliga idéer som skapas när personer med olika perspektiv sammanförs, säger Sara Hugosson och fortsätter:
– Sedan handlar mycket om att utbilda vuxenvärlden i hur problemet faktiskt ser ut idag och hur man bäst bemöter unga som har utsatts – många vuxna förstår inte maktdynamiken och inte sällan skuldbeläggs barnet, vilket givetvis aldrig är rätt.
Lyfter överlevares röster
För ett år sedan tillsatte Stiftelsen Child10, tillsammans med två andra civilrättsorganisationer, ombudsmannen mot kommersiell sexuell exploatering av barn (OKSE) som ska granska samhällets insatser inom området. Tillsättningen är en del i stiftelsens arbete för att höja kunskapsnivån kring frågor om kommersiell sexuell exploatering av barn och bidra till att ändra relevant lagstiftning för att öka skyddet.
– Många känner sig väldigt obekväma kring att prata om det här, men det är otroligt viktigt att vi kan föra en seriös samhällsdebatt för att tillsammans hitta sätt att ligga ett steg före förövarna. Vi strävar efter att samarbeta med och lyfta fram de som själva har utsatts för övergrepp. Deras vittnesmål används ofta för att beskriva problemet, men de får sällan vara en del i samtalet som de experter de är, om vad som behöver göras och det tror vi är ett stort misstag. Om det är några som vet hur det går till när barn och unga groomas så är det de som själva har varit med om det, säger Sara Hugosson och lägger till:
– Ofta används enbart överlevares berättelser för att stärka verksamhetens egna teser. Vi vill i stället se till att överlevare får vara med och forma den politik som behövs – lite i samma anda som vi har bidragit till att stärka organisationsledare genom vår gala sedan stiftelsen grundades 2014.
Öppnar 90-konto för att utveckla verksamheten
Namnet, Child 10, är en rest från när stiftelsens första tid när verksamheten var fokuserad på att varje år samla 10 ledare från hela världen som på olika sätt arbetar med att motverka trafficking av unga. Pristagarna har bjudits in till Stockholm för att interagera med varandra och ta emot ett finansiellt stöd på 10 000 dollar för att utveckla sin verksamhet.
– Galan har varit ett jättebra sätt att uppmärksamma och stärka gräsrotsorganisationer och viktiga ledare som jobbar med de här frågorna. Men vi behöver nå ut till fler, och i vår kommer vi att öppna ett 90-konto som, förhoppningsvis, ska skapa förutsättningar för att ta nästa steg som organisation, säger Sara Hugosson innan hon avslutar:
– 90-kontot har en sådan tyngd i Sverige och vi ser det som en viktigt del i att professionalisera verksamheten ytterligare. Förhoppningen är att vi både ska kunna bli fler i personalen, driva igenom viktiga förändringar inom rättsväsendet och vårdsystemet och skapa fler synergier för att bidra till att vända den mörka trenden som vi har sett under de senaste åren.
För frågor kontakta:
Lena Hörnblad, 08-783 80 61 lh@insamlingskontroll.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Svensk Insamlingskontroll är en ideell förening som beviljar 90-konton till organisationer som bedriver offentlig insamling och som uppfyller högt ställda krav. Svensk Insamlingskontroll har över 75 års erfarenhet av att kontrollera insamlingsorganisationer med 90-konto. Huvudmän är LO, SACO, TCO och Svenskt Näringsliv.