Pressmeddelande -
Stiftelsen Hospice Östergötland godkänns för 90-konto av Svensk Insamlingskontroll
En ny stiftelse vill starta och driva ett hospice i Östergötland för att kunna erbjuda invånarna bästa vård till människor med kort tid kvar att leva. För att samla in medel erbjuder Stiftelsen Hospice Östergötland nu sina givare att göra insättningar på ett 90-konto som granskas av Svensk Insamlingskontroll. – Givare ska kunna känna sig helt säkra på att insamlade medel går uteslutande till stiftelsens ändamål enligt våra stadgar, säger Lisa Kastbom, stiftelsens ordförande.
Stiftelsen Hospice Östergötland har som mål att starta en hospiceverksamhet i Östergötland. Genom att erbjuda specialiserad palliativ dygnet-runt-vård i en rofylld miljö som främjar trygghet, lugn och livskvalitet skapas förutsättningar för dem som befinner sig i livets slutskede att både leva livet till slutet och att få uppleva en värdig död.
– Vi vet att många människor har en önskan om att få dö i sitt eget hem. Det går ofta att tillgodose genom en välfungerande palliativ hemsjukvård. När det av olika skäl inte är möjligt att göra den sista tiden trygg i hemmet finns idag bara två alternativ: antingen att erbjuda personen vård på sjukhus, eller att den döende individen får ansöka om korttidsplats i ett kommunalt boende. Vi vill vara ett komplement till den befintliga palliativa vården i Östergötland, säger Lisa Kastbom, stiftelsens ordförande.
En pusselbit som saknas
Den palliativa vården i Östergötland är välutvecklad och något som vi verkligen kan vara stolta över, anser Lisa Kastbom, som själv är specialistläkare i allmänmedicin och disputerad forskare. Hon menar vidare att behov av ett hospice kan uppstå till exempel när yngre patienter med långt gången cancersjukdom av olika skäl inte kan vårdas hemma och tvingas söka till korttidsplats på kommunalt boende där medpatienterna många gånger är äldre människor med multisjuklighet och långt framskriden demenssjukdom. Andra skäl där behovet av ett hospice blir tydligt kan vara i situationer där den svårt sjuka individen saknar familj och har en önskan att inte behöva dö ensam.
– Vi vill kunna erbjuda enskilda rum för de boende, med möjlighet också för närstående att kunna vara hos de svårt sjuka. Det är viktigt att miljön är välkomnande, varm och rofylld, samt att det finns tillgång till omgivande natur och en möjlighet för närstående att lätt kunna ta sig till verksamheten med kommunala transportmedel. Genom insamlade medel hoppas vi kunna erbjuda sådant som kan sätta guldkant på tillvaron. Utöver hospiceverksamheten kommer vi också erbjuda kompetenshöjning inom palliativ vård, både genom föreläsningar och seminarier och genom klinisk utbildning av läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal, säger Lisa Kastbom.
Verksamheten ska genomsyras av seriositet
Stiftelsen Hospice Östergötland arbetar för ett vårdavtal med Region Östergötland och länets kommuner. Dessutom behövs gåvor och donationer från allmänheten. Därför har stiftelsen ansökt om 90-konto, vilket nu har godkänts av Svensk Insamlingskontroll.
– För oss är det viktigt att vår verksamhet genomsyras av seriositet. Därför är det centralt att givare alltid ska kunna känna sig helt säkra på att medlen går till stiftelsens ändamål. I det hänseendet är 90-konto en kvalitetsstämpel genom att det sker en kontroll och granskning från Svensk Insamlingskontroll.
Svensk Insamlingskontroll följer upp att insamlade pengar används på rätt sätt
Varje år ska organisationer med 90-konto skicka in sina räkenskapshandlingar till Svensk Insamlingskontroll som följer upp att de insamlade pengarna går till rätt saker. Minst 75 procent av de totala intäkterna ska gå till ändamålet och högst 25 procent får gå till kostnader för insamling och administration. En årsredovisning ska upprättas som ska granskas av en auktoriserad revisor. I förvaltningsberättelsen ska det tydligt beskrivas hur organisationen har arbetat med sitt ändamål, vilka resultat som har uppnåtts och vilken effekt de har haft.
Läs mer på www.insamlingskontroll.se och www.hocpiceostergotland.se
För frågor kontakta: Lena Hörnblad, 08-783 80 61 lh@insamlingskontroll.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Svensk Insamlingskontroll är en ideell förening som beviljar 90-konton till organisationer som bedriver offentlig insamling och som uppfyller högt ställda krav. Svensk Insamlingskontroll har över 75 års erfarenhet av att kontrollera insamlingsorganisationer med 90-konto. Huvudmän är LO, SACO, TCO och Svenskt Näringsliv.