Gå direkt till innehåll
Svenska Alliansmissionen öppnar 90-konto – ”vi stärker individer och samhällen”

Pressmeddelande -

Svenska Alliansmissionen öppnar 90-konto – ”vi stärker individer och samhällen”

Genom sina 145 församlingar och många utvecklingsinsatser vill Svenska Alliansmissionen välkomna fler till den kristna gemenskapen. Nu öppnar trossamfundet ett 90-konto för att kunna utveckla stödet till församlingarna och stärka arbetet för behövande människor i utsatta delar av världen.

Mycket har hänt sedan Svenska Alliansmissionen öppnade sina första församlingar efter att ha vuxit fram ur den nyevangeliska väckelserörelsen i mitten av 1800-talet. Idag engagerar trossamfundet nästan 14 000 medlemmar i 145 församlingar. Församlingarna finns främst i södra Sverige och drivs till stor del av medlemmarna själva. När behovet uppstår stöttas de av Svenska Alliansmissionens centrala funktion, som även planerar och samordnar rörelsens strategiska arbete.

– I Sverige arbetar vi bland annat med stöd till pastorer, fortbildningar, församlingsutveckling samt temadagar och konferenser. Ibland handlar stödet om att bidra till att någon kommer in i verksamheten och sitt arbete så smidigt som möjligt, men det kan också vara coachning för att hantera en särskild händelse – till exempel för några år sedan när det kom många flyktingar till Sverige under kort tid och vi ville bidra till att underlätta situationen, säger Ulf Häggqvist, missionsledare på Svenska Alliansmissionen, och lägger till:
– På våra temadagar och konferenser brukar vi djupdyka i ett aktuellt fokusområde. I år har ämnet varit ”skapelse och miljö” med diskussioner om hur vi som samfund kan tänka kring miljöfrågor och hur vi kan bidra till världens klimatarbete.

90-konto ska stärka initiativ

Svenska Alliansmissionens andra stora fokus handlar om att sprida rörelsen, både inom Sverige och till andra delar av världen, genom församlingsplantering och pionjärarbete. Idag finns det systerkyrkor i ett flertal länder – bland annat i södra Afrika där många av trossamfundets utvecklingsarbeten är fokuserade. Ofta är det systerkyrkorna som själva identifierar lokala förbättringsområden och styr arbetet på plats med stöd från Svenska Alliansmissionen. De flesta projekten handlar om att på olika sätt bidra till att engagera utsatta människor i verksamheter som ger sysselsättning, utvecklar individen och bidrar till samhället. Många av projekten har blivit lyckade, men antalet och storleken begränsas främst av trossamfundets ekonomi. Det är en av anledningarna till att Svenska Alliansmissionen har ansökt om ett 90-konto som nu har beviljats av Svensk Insamlingskontroll. Genom kontot hoppas trossamfundet engagera fler från allmänheten för att stärka församlingarna och skapa förutsättningar för mer omfattande utvecklingsarbete.
– I våra arbeten strävar vi alltid efter långsiktig hållbarhet. Förr i tiden handlade mycket välgörenhetsarbete om att ta fram lösningar, till exempel en skola, som sedan lämnades över. Nu försöker vi i stället bygga individer som i sin tur kan bidra till samhället. Våra arbeten är därför ofta fokuserade på olika försörjningsarbeten som kombinerar utbildning med en affärsverksamhet, till exempel hållbart jordbruk, säger Ulf Häggqvist innan han avslutar:

– Förhoppningen är att ett 90-konto ska bidra till att våra arbeten kan bli större och nå fler.

Det är viktigare än någonsin att kunna visa att insamlingar verkligen går till ändamålet och ser fram emot granskningen som kommer med kontot. Vi tror att det är många som vill stötta det vi gör och förhoppningsvis kan trovärdigheten som ett 90-konto göra att fler väljer att engagera sig.

Svensk Insamlingskontroll följer upp att insamlade pengar används på rätt sätt

Varje år skickar alla organisationer med 90-konto in sina räkenskapshandlingar till Svensk Insamlingskontroll som följer upp att de insamlade pengarna går till rätt saker. Minst 75 procent av de totala intäkterna ska gå till ändamålet och högst 25 procent får gå till kostnader för insamling och administration. En årsredovisning ska upprättas som ska granskas av en auktoriserad revisor. I förvaltningsberättelsen ska det tydligt beskrivas hur organisationen har arbetat med sitt ändamål, vilka resultat som har uppnåtts och vilken effekt de har haft.

För frågor kontakta:

Lena Hörnblad, 08-783 80 61 lh@insamlingskontroll.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Svensk Insamlingskontroll är en ideell förening som beviljar 90-konton till organisationer som bedriver offentlig insamling och som uppfyller högt ställda krav. Svensk Insamlingskontroll har över 75 års erfarenhet av att kontrollera insamlingsorganisationer med 90-konto. Huvudmän är LO, SACO, TCO och Svenskt Näringsliv.

Kontakter

Lena Hörnblad

Lena Hörnblad

Presskontakt Kanslichef 08-7838061