Pressmeddelande -
Svenska Diabetesförbundet öppnar nya insamlingsvägar – ”vill fånga upp engagemanget”
Moderna hjälpmedel har förändrat livsvillkoren för de som drabbas av diabetes och nästa genombrott kan vara ett botemedel mot den idag kroniska sjukdomen. För att bidra till forskningen och underlätta livet för de som drabbats av diabetes vill Svenska Diabetesförbundet skapa fler vägar för insamling av ekonomiska medel och har nyligen öppnat ett 90-konto.
För första gången i världshistorien behöver diabetes inte innebära att livet förkortas. Detta har möjliggjorts av moderna tekniska hjälpmedel, exempelvis pennor, pumpar och glukosmätare, som har förändrat förutsättningarna att leva med sjukdomen på bara ett par decennier. Bakom framstegen står bland annat organisationer som Svenska Diabetesförbundet som sedan 1943 har lyft frågor kring sjukdomen och tillfört forskningen ekonomiska medel genom sin insamlingsstiftelse. Nyligen öppnades även ett 90-konto för att samla in pengar direkt till medlemsförbundet för att kunna arbeta effektivare med kunskapsspridning och opinionsbildning.
– Vi har kommit långt jämfört med hur stigmatiserad sjukdomen var förr i tiden, exempelvis när det gäller bruket av insulinsprutor. Fortfarande vet emellertid alltför många alltför lite om sjukdomen och vi märker ett stort engagemang att vilja stötta oss för att vi ska kunna göra mer. Genom att öppna ett 90-konto kan vi erbjuda en trygg kanal för alla som vill bidra ekonomiskt. Det gör att vi kan arrangera fler fysiska träffar för de som drabbas av sjukdomen och jobba ännu effektivare med att lyfta politiska frågor kring diabetes, säger Petra Westerberg, verksamhetschef på Svenska Diabetesförbundet.
Förhoppningar om ett framtida botemedel
Ingen annanstans i världen drabbas lika stor del av befolkningen av diabetes som i Sverige och Finland. Varför det är så har forskarna fortfarande inget svar på och mycket är fortfarande okänt kring sjukdomen; vi vet inte varför den uppstår eller om det går att förhindra att den utvecklas. Idag är diabetes en kronisk sjukdom, men många hoppas att nästa genombrott kommer att vara ett botemedel. Svenska Diabetesförbundet har sedan många år samlat in pengar genom sin forskningsfond och bidrar varje år med stora summor till forskningsprojekt som väljs ut av ett vetenskapligt råd.
– Även om mångas liv har underlättats genom tekniska framsteg är diabetes fortfarande en kämpig och sjukdom där risken för komplikationer är ständigt närvarande. Genom vår forskningsfond, Diabetesfonden som också har 90-konto, har vi sedan länge samlat in medel för att bidra till den medicinska forskningen. Med det engagemang som vi ser genom insamling är vår ambition att öka kunskapen om diabetes i samhället i väntan på nästa genombrott i forskningen som vi hoppas är ett botemedel för diabetes, avslutar Petra Westerberg.
Svensk Insamlingskontroll följer upp att insamlade pengar används på rätt sätt
Varje år ska organisationer med 90-konto skicka in sina räkenskapshandlingar till Svensk Insamlingskontroll som följer upp att de insamlade pengarna går till rätt saker. Minst 75 procent av de totala intäkterna ska gå till ändamålet och högst 25 procent får gå till kostnader för insamling och administration. En årsredovisning ska upprättas som ska granskas av en auktoriserad revisor. I förvaltningsberättelsen ska det tydligt beskrivas hur organisationen har arbetat med sitt ändamål, vilka resultat som har uppnåtts och vilken effekt de har haft.
Läs mer på www.insamlingskontroll.se
För frågor kontakta:
Lena Hörnblad, 08-783 80 61 lh@insamlingskontroll.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Svensk Insamlingskontroll är en ideell förening som beviljar 90-konton till organisationer som bedriver offentlig insamling och som uppfyller högt ställda krav. Svensk Insamlingskontroll har över 75 års erfarenhet av att kontrollera insamlingsorganisationer med 90-konto. Huvudmän är LO, SACO, TCO och Svenskt Näringsliv.